STREET ART
“Kunst kan alles in een ander daglicht plaatsen. Het kan mensen vrolijk maken, het haalt ze uit hun dagelijkse beslommeringen. Als mensen kunst om zich heen hebben is dat een cadeautje. Kunst is ook: aandacht geven aan mensen”
Eberhard van de Laan 1955 - 2017
De geschiedenis van street art
Street art is geworteld in de jaren ’70. In de jaren ’70 werden er nog voornamelijk met behulp van sjablonen graffitiboodschappen achtergelaten. Uiteindelijk gingen deze mensen zich meer en meer realiseren dat er een nieuwe kunstvorm was ontstaan; de street art was geboren. Tegenwoordig is street art niet alleen de populairste, maar tevens de invloedrijkste kunstvorm in vrijwel alle grote steden van de westerse wereld.
Street art is een kunstvorm
Street art gaat dan ook veel verder dan een slordig aangebrachte naam, ergens op een muur van een grauw viaduct.
Een street art kunstwerk, mits van hoge kwaliteit, wordt vaak niet langer ervaren als vandalisme, maar als een authentieke kunstvorm. Street art kan bijvoorbeeld een tunnel, speelplein, gebouw, een muur of een garagedeur ontzettend opfleuren, waardoor het wordt gezien als een mooie toevoeging.
Street art als subcultuur
Street art is tegenwoordig uitgegroeid tot één van de grootste underground subculturen, waarschijnlijk omdat deze subcultuur toegankelijk is voor mensen uit alle lagen van de samenleving.Tot de street art subcultuur behoren tegenwoordig idealistische tieners, studenten van de kunstacademie en zelfs grafisch vormgevers. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, naar welke muziek je luistert, of wat je politieke standpunten zijn.
TUNNELVISIE
Hét street art project met een hoog educatief gehalte in samenwerking met de Gemeente Haarlemmermeer. In de praktijk blijken veel van deze viaducten zeer aantrekkelijk te zijn voor vandalisme, wat uiteindelijk voor een onveilig gevoel zorgt op deze plekken.
CREATIEF & EDUCATIEF
PROJECT
Stichting Cilinder wil door middel van dit eerste project de leefbaarheid van Hoofddorpse wijken vergroten met het project Tunnelvisie. Tunnelvisie begint in de eerste fase met een pilot wat de aanpak van een viaduct in Hoofddorp betekent. De doelstelling is echter groter, namelijk het realiseren van een educatieve kunstroute in de Haarlemmermeer.
TUNNELVISIE
Het street art project met een hoog educatief gehalte. Tunnelvisie is een project dat vandalisme tegen gaat. Wij hopen verschillende doelgroepen en subculturen, maar in het bijzonder jongeren uit de wijken, middels dit project te inspireren tot positieve participatie bij het verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving.
SAMENWERKEN
Om de viaducten te realiseren wordt er samenwerking gezocht met verschillende belanghebbenden in de aangrenzende wijken. Denk aan scholen, ondernemers, de welzijnsorganisaties en specifiek de jongerenwerkers. Ook wordt er samenwerking gezocht met Bureau Halt en natuurlijk de gemeente Haarlemmermeer.
Wie is onze doelgroep?
Project Tunnelvisie bereikt mogelijk alle bewoners van de gemeente Haarlemmermeer die per fiets of lopend de tunnel gebruiken. Daarbij ligt extra nadruk op overlastgevende en kwetsbare jongeren waar het educatieve ontwerp op afgestemd is.
Door ons te focussen op hoogstaande urban art en dit in een positief daglicht over te brengen naar jongeren, proberen wij hen te inspireren en interesseren in moderne kunst. Tevens heeft onze kunst ook als doel mensen meer te laten leren
over de plek waar zij opgroeien.
Bereik
Op jaarbasis genieten gemiddeld 730.000 passanten van de aangebrachte kunst op het Overbospad. We schatten in dat een viaduct dagelijks door gemiddeld 2000 mensen gepasseerd wordt.
Media
Bij aanvang van het project worden er accounts op de verschillende sociale media aangemaakt, zodat betrokkenen continu mee kunnen kijken en lezen met de ontwikkelingen. Dit is tevens een mooi platform om sponsoren en vrijwilligers in het zonnetje te zetten.
Bij iedere mijlpaal wordt er een persbericht verstuurd naar de lokale media, er zijn directe contacten bij de media, dus de verwachting is dat het project goed opgepakt zal worden.
Om de afronding van een viaduct te vieren wordt er een feestelijke opening georganiseerd. De gemeente heeft aangegeven hier een rol in te willen spelen, bijvoorbeeld door de openingsceremonie te laten verrichten door een wethouder. Een combinatie met een bekende Nederlander die de jongere generatie aanspreekt, heeft de voorkeur en wordt op ingezet.
Artiesten
Nationale en internationale artiesten worden betrokken bij de uitvoering, zodat Hoofddorp een interessant urban uiterlijk krijgt, wat tevens een positieve uitwerking zal hebben op de toeristen die in Hoofddorp verblijven in de hotels die middels de viaducten ook te bereiken zijn.
Onze partners
Gemeente Haarlemmermeer, Waterwolf,
INSPIREER
- Inspireer jong en oud met een openlucht museum.
- Inspireer vanuit een van de workshops.
- Inspireer talentenontwikkeling dmv uitvoering.
CREEER
- creëer een veilige en verbeterde omgeving.
- creëer een street art route door wijken te verbinden.
- creëer talentenontwikkeling dmv uitvoering
Doelstelling
Door het aanbrengen van educatieve streetart willen we de veiligheid, aantrekkelijkheid en leefbaarheid vergroten in onze gemeenschap. Dit willen we doen door middel van Street Art aan te brengen in onder meer tunnels. Met de intentie om daarmee de mensen in de verschillende wijken en gebieden met elkaar te verbinden.
Wij hopen verschillende doelgroepen en subculturen, maar in het bijzonder jongeren uit de wijken, middels dit project te inspireren tot positieve participatie bij het verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving.
Resultaten
- 1 oktober 2020 is het viaduct dat Houtwijkerveld verbindt met Musholm voorzien van street art. Dit viaduct heeft een oppervlakte van ongeveer 800M2.
- 1 juli 2021 is het viaduct dat Houtwijkerveld verbindt met Adrianahoeve voorzien van street art.
- De verf en materialen die gebruikt worden zijn op watergedragen milieuvriendelijke basis.
- Viaduct 1 wordt in het najaar van 2020 ceremonieel geopend.
- Viaduct 2 wordt in de zomer van 2021 ceremonieel geopend.
- Minimaal 10 jongeren uit de regio worden betrokken tijdens het maakproces van het viaduct, door het benaderen van organisaties als Maatvast, Bureau Halt en Vluchtelingenwerk met hulp van Stichting Meerwaarde.
- Op jaarbasis genieten gemiddeld 730.000 passanten van de aangebrachte kunst.
- Ieder viaduct wordt afgewerkt met een hoogwaardige coating en een concreet onderhoudsplan, dit wordt afgestemd met de afdeling Beheer & Onderhoud van de gemeente Haarlemmermeer.
Continuïteit
Cilinder hoopt na dit project meer draagvlak te vinden voor andere evenementen zoals daar kunnen zijn; workshops, beschilderen van andere objecten dan viaducten of tunnels.
PARTNERS
VOORBEELDEN
Street art: van wie, voor wie?
Street art wordt in de initiatiefnota gepresenteerd als 'een toegankelijke kunstvorm die de buurten opfleurt, mensen inspireert, maatschappelijke thema’s aankaart, het veiligheidsgevoel vergroot en de stad op een ludieke manier versiert. Ook verschilt de street art per wijk waardoor het de eigen identiteit en het lokale DNA van verschillende gebieden stimuleert.
Bron: Marco Bontje
Straatkunst als sociaal bindmiddel.
Murals zijn muurschilderingen die, anders dan graffiti, met goedkeuring van de gemeente geplaatst worden. Heerlen profileert zich steeds meer als ‘urban culture’. ‘Op plekken rauw, experimenteel, eigentijds, innovatief, jong en creatief van geest’, schrijf de gemeente in het bidboek ‘Urban Heerlen’. Deze urbane beleving is vooral tastbaar in de binnenstad van Heerlen.’
Bron: Michelle van Benschop
Graffiti adoptie werkt positief.
Bewoners kunnen zelf thema’s verzinnen waar kunstenaars vervolgens mee aan de slag gaan. “Doordat bewoners direct
worden betrokken bij het project, zien zij de schilderingen
als hun muur”
Bron: The Hague Streetart
Street art in Rotterdam: hoe nu verder?
Dat street art veel kan betekenen voor Rotterdam schreven we al eerder. Het geeft een buurt smoel, biedt buurtbewoners gratis toegang tot kunst en geeft lokale kunstenaars een podium. Door z’n rauwe, jonge en edgy imago (en de hoge Instagrambaarheid) werkt street art als een magneet op jonge en (enigszins) creatieve mensen.
Bron: Rotterdamsedromers.nl